עורך דין עבירות מין
לייעוץ מיידי 24/7
חייגו 054-6762373
חקירה על עבירות מין? זומנת לשימוע פלילי? הוגש כנגדך כתב אישום? איך להתגונן ומה ניתן לעשות?
עורך דין פלילי לעבירות מין
עבירות מין נתפסות כחמורות ביותר בדין הפלילי בישראל, אלא שגם הענישה המחמירה ביותר לא תרפא את גופו ונפשו של מי שנפל קורבן לעבירות מין. עבירות מין מתבטאות במילים, במראות ובמעשים בעלי אופי מיני וגורמים לפגיעה בנפשו ו/או בגופו של קורבן העבירה. חוק העונשין קובע מנגנון ענישה מחמיר שיושת על עברייני מין בהתאם לחומרת העבירה, נסיבותיה, מאפייני ביצועה ומאפייני הקורבן, כאשר העונש המקסימלי בגין ביצוע עבירות מין עומד על 20 שנות מאסר. זקוקים לשירותיו של עורך דין עבירות מין? צרו קשר עם משרד עו"ד אלון שליכטר.
עורך דין עבירות מין – מהן עבירות מין?
חוק העונשין, תשל"ז-1977 מפרט בסימן ה' מעשים המהווים עבירות מין, מהחמורה ביותר אל החמורות פחות:
- אינוס;
- בעילה אסורה בהסכמה;
- מעשה סדום;
- יחסי מין בין מטפל נפשי למטופל;
- יחסי מין בין כהן דת לאדם שקיבל ממנו ייעוץ או הדרכה;
- מעשה מגונה;
- מעשה מגוני בפומבי;
- עבירות מין במשפחה ובידי אחראי על חסר ישע.
כל אחת מהעבירות המפורטות לעיל קובעת עונש שיושת על מבצעה בהתאם למאפייניה ונסיבותיה. במהלך השנים הכניס המחוקק אל תוך גדרי החוק מאפיינים נוספים ונסיבות המהוות עבירת מין, כך למשל גיל הקורבן, מצבו הנפשי, שימוש בנשק במהלך ביצוע המעשה, האם נגרמו חבלה או הריון אגב המעשה, מהו הקשר בין המבצע לקורבנו ועוד.
עורך דין עבירות מין מומחה – אלון שליכטר
בהליכים שעניינם עבירות מין יעלו לרוב קשיים משפטיים הן עבור התביעה והן עבור ההגנה, שמקורם בכך שרוב עבירות המין מבוצעות בין אדם לאדם ובהיעדר עדים נוספים למעשים. במצב דברים זה ובהינתן שבמשפט הפלילי בישראל נדרשת התביעה להוכיח את ביצוע העבירה מעל לכל ספק סביר כדי להרשיע בביצועה, הרי שהקורבן יתקשה להוכיח כי המעשים האסורים אכן בוצעו בו ואילו הנאשם יתקשה להוכיח טענות לחפותו, למשל כי הקורבן לכאורה נתן את הסכמתו למעשים. ייצוג קורבנות עבירות מין או נאשמים בביצוען מחייב טיפול מקצועי וכירורגי בידי עורך דין מיומן בהליכים אלה הבקיא בדין ובחקיקה המתעדכנים, שיש לו את היכולת להתמודד בתבונה עם מורכבות הליכים אלה ולפעול בנחישות המשולבת באמפתיה ההכרחית כלפי לקוחו.
היום יותר מתמיד ישנה חשיפה תקשורתית לתלונות על מעשים מגונים והטרדות מיניות, בין אם מדובר בהיכרות בין הצדדים במסגרת יחסי עבודה ובין אם מדובר במקרים ללא היכרות מוקדמת בזמן נסיעה תמימה באוטובוס או במונית.
למרבה הצער, מוגשת לא פעם תלונות שווא על אונס, מעשים מגונה או הטרדה מינית, אשר מהווה כלי לניגוח על מנת לזכות בתוצאה משפטית או כנקמה אישית. הדבר נפוץ למשל כאשר בין בני זוג שנמצא בעיצומו של הליך גירושין או לאחריו.
מה אומר החוק?
מעשים מגונים והטרדה מינית
אלו עבירות הפוגעות באוטונומיה של נפגע העבירה על גופו ונפשו, בתחושת הביטחון האישי שלו, בכבודו כאדם ובפרטיותו. המכנה המשותף בינן העבירות, הוא שהן מוגדרות באופן בעייתי וחסרות כל גבול ברור. לכאורה, כל הטרדה מינית היא מעשה מגונה. אם כך, מה ההבדל ביניהן?
מעשה מגונה
הביטוי 'מעשה מגונה' כולל בתוכו סלידה, גינוי, פשוטו כמשמעו. כל פעולה על רקע מיני עשויה להיות מעשה מגונה, אולם סעיף 348 לחוק העונשין קובע כי מעשה יחשב כמגונה כאשר הוא נעשה "לשם גירוי, סיפוק או ביזוי מיניים". אמירות גרידא, גם אם הן לשם גירוי, סיפוק או ביזוי מיני, יידונו כיום בעיקר לפי החוק למניעת הטרדה מינית.
המונח "מעשה" לקשת רחבה של אפשרויות על פי מדרג של עונשים:
- מעשה מגונה בפומבי – מעשים מיניים שאינם כוללים נגיעה באחר (חשיפת איבר המין או אוננות לעיני אדם אחר, שלא בהסכמתו), ייחשבו לעבירה של מעשה מגונה בפומבי שהעונש בצידה הוא שנת מאסר, ואם נעשה בפני קטין שהוא פחות מ-16 שנים – דינו 3 שנות מאסר.
- מעשה מגונה שלא בפומבי – הכוונה היא לנגיעות בגופו של אחר בהקשר מיני (אזורים מוצנעים, התחככות, נשיקות שלא בהסכמה וכד'). העונש בצידה של העבירה הוא 3 שנות מאסר.
- מעשה מגונה שלא בהסכמה ותוך שימוש בכוח – הכוונה לביצוע מעשה מגונה תוך שימוש בכוח פיזי או הפעלת אמצעי לחץ אחרים, או תוך איום באחד מאלה, או לביצוע מעשה מגונה באחת מנסיבות עבירת האונס, המגדירות הסכמה שאינה תקיפה. העונש בצידה של עבירה זו הוא 7 שנות מאסר.
- מעשה מגונה בנסיבות מחמירות – נסיבות מחמירות כוללות, בין היתר, ביצוע מעשה מגונה בקטין שהוא מתחת לגיל 16 שנים; ביצוע מעשה תוך איום בנשק חם או קר; תוך גרימת חבלה גופנית או נפשית; ביצוע המעשה תוך התעללות לפני המעשה, בזמן המעשה או לאחריו או כאשר המעשה נעשה בנוכחות אחר או אחרים שחברו יחד עמו למטרת ביצוע. העונש בנסיבות אלו הינו 10 שנות מאסר.
הטרדה מינית
"הטרדה מינית" היא התנהגות בעלת אופי מיני, אשר כוללת גם דיבור. התנהגות מציקה ללא אופי מיני, אינה נחשבת להטרדה מינית. התנהגות כזו תמיד אסורה, בכל מצב ובכל מקום. האיסור חל ומגן על שני המינים, לרבות בבית ובמשפחה (אפילו בין בני זוג נשואים), במרחב הציבורי, בצבא, בלימודים, בעבודה ובבילוי מכל סוג.
כיום, מדובר בתופעה חברתית מורכבת אשר כוללת בחובה קשת רחבה של מעשים אסורים במדרג חומרה שונה והיא מפורטת בהרחבה בחוק למניעת הטרדה מינית:
- סחיטה מינית באיומים – מדובר באיום בסגנון "אם… אז…" לדוגמה: "אם לא תשכבי איתי – אפרסם את התמונות שלך באינטרנט").
- מעשים מגונים – מעשה של גירוי, סיפוק או ביזוי מיני שאדם עושה בזולתו או בנוכחות זולתו ללא הסכמתו. הכוונה היא להתחככות מינית, נשיקות כפויות, נגיעות, ליטופים וכד', וזאת בניגוד לרצונו של אדם.
- הצעות חוזרות בעלות אופי מיני – אדם המציע שוב ושוב הצעות מיניות בניגוד לרצונו של אחר. לדוגמה: אדם המציע לחברתו לעבודה הצעות חוזרות לקיום יחסי מין, וזאת על אף שהיא הראתה לו שהיא אינה מעוניינת.
- התייחסויות חוזרות המתמקדות במיניות – הכוונה היא להתייחסויות חוזרות באופן מיני המכוונות לאדם מסוים, לאחר שאותו אדם הראה כי הוא אינו מעוניין בהתייחסויות אלה.
לדוגמה: מנהל שמשתף את העובדת שלו שוב ושוב בסיפורים על מעשיים מיניים.
** בסעיפים 3 ו-4 הכוונה היא בהצעה/בהתייחסות שאינה מבזה כשלעצמה, למשל, הצעה/התייחסות במסגרת חיזור או רצון לגיטימי להתקרב לאחר. החזרה על ההצעה/ההתייחסות תוך התעלמות מהתנגדותו של האחר, היא מה שהופכת את ההתנהגות לאסורה.
בנוסף, כאשר ההצעות/ההתייחסויות מבוצעות תוך ניצול יחסי כוח ומרות (למשל, בעבודה, לימודים, צבא, טיפול רפואי או נפשי וכד') או לקטין מתחת לגיל 15 – מדובר בהטרדה מינית אסורה גם אם האדם לא הראה שאינו מעוניין.
התייחסות מבזה או משפילה – הכוונה היא להערות מבזות ומשפילות בנוגע למינו של אדם, לנטיותיו המיניות או בנוגע לאופן שבו הוא מפגין מיניות. לדוגמה: "כל הנשים זונות", "אתה פדופיל סוטה" וכד'. יש לציין כי מדובר בפרשנות רחבה וכוללת בתוכה גם הערות חד פעמיות.
פרסום תצלום, סרט או הקלטה המתמקד במיניותו של אדם, בנסיבות שבהן הפרסום עלול להשפיל את האדם או לבזותו, ולא ניתנה הסכמתו לפרסום.
חשוב לציין כי החוק אוסר גם על התנכלות. הכוונה היא לכל פגיעה שקשורה בהטרדה מינית, בתלונה או בתביעה בגין הטרדה מינית. התנכלות אסורה כוללת גם פגיעה בקרובו של האדם שהוטרד, במי שניסה לעזור לו ואף במי שהתלונן עליו.
העונש המרבי על הטרדה מינית הוא שנתיים מאסר. העונש על הטרדות מיניות מסוג של סחיטה מינית באיומים או מעשה מגונה הוא חמור יותר והוא קבוע בחוק העונשין. העונש על התנכלות אסורה הוא שלוש שנות מאסר, והעונש על הטרדה מינית והתנכלות גם יחד הינו ארבע שנות מאסר.
בדומה לחוקים רבים אחרים, סעיפי החוק למניעת הטרדה מינית הינם כלליים ולעיתים ישנו קושי להבחנה בין מעשים חוקיים לבין מעשים בלתי חוקיים. הוא כולל, מצד אחד, עבירות פליליות כמו מעשים מגונים ומעשים פסולים אחרים, שאינם מגיעים כדי עבירה פלילית, אך יכולים להיחשב התנהגות בלתי חוקית מבחינה אחרת, כגון עבירת משמעת. עם זאת, הוא כולל, מצד שני, גם מעשים מקובלים בקרב אנשים הגונים, כמו צורות שונות של חיזור בעלות אופי מיני אשר אינם בהכרח בלתי חוקיים ועדיין עשויים להתקבל כהטרדה מינית.
בתי המשפט הם המוסמכים לקבוע האם מעשה מסוים נחשב "הטרדה מינית". סקירת הפסיקה שניתנה לאורך השנים מעלה אוסף של התנהגויות אשר לגביהן נקבע שהן מהוות "הטרדה מינית", אולם כדי להסיק שמעשה מסוים מהווה הטרדה מינית בהסתמך על מעשה דומה שנקבע בפסיקה, נקבע כי כל מקרה ייבחן לגופו לפי נסיבותיו המיוחדות.
אינוס
עבירת האינוס נחשבת לאחת העבירות החמורות ביותר מבין עבירות המין המצויות בדין הפלילי. עבירה אשר מהווה פגיעה כה קשה באוטונומיית הפרט, הן ביחס לגוף והן ביחס לנפש.
עבירת האינוס מוגדרת בסעיף 345 (א) לחוק העונשין:
- בעילת אישה ללא הסכמתה לכך.
- בעילת אישה בהסכמה, אך שהסכמתה הושגה במרמה.
- כאשר האישה הינה קטינה שטרם מלאו לה 14 שנים, גם אם ניתנה הסכמתה לכך.
- ניצול מצב של חוסר הכרה של האישה או ניצול מצב אחר המונע מהאישה לתת את הסכמתה החופשית לקיום יחסי המין.
- ניצול מחלת הנפש או הלקות השכלית של האישה לצורך קיום יחסי מין.
יצוין, כי ההגדרה ל״בעילה״ הינה החדרת איבר מאיברי הגוף או חפץ לאיבר המין של האישה. העונש בגין אינוס, הינו מאסר עד שש עשרה שנים.
אינוס בנסיבות מחמירות
ישנם מצבים שהעונש בגין עבירת האינוס אף יהא מחמיר יותר, וזאת כאשר עבירת האינוס בוצעה בנסיבות הנחשבות חמורות מאד:
- על ידי איומים באמצעות נשק חם או קר;
- תוך התעללות באישה לפני, בזמן או לאחר המעשה;
- ריבוי אנשים אשר מבצעים את המעשה;
- כאשר מדובר בקורבן עבירה שהינה קטינה שטרם מלאו לה 16 שנים (שלא בהסכמה או שהסכמתה הושגה במרמה או ניצול מצבה של חוסר הכרה מצידה או מצב אחר המונע ממנה לתת את הסכמתה לכך או ניצול מצבה הנפשי או לקותה השכלית).
כאשר מדובר באחת הנסיבות המנויות לעיל, העונש בגין ביצוע עבירת אינוס בנסיבות מחמירות יכול להגיע למאסר של עד עשרים שנים.
מעשה סדום
מהו מעשה סדום?
המעשה מתייחס להחדרת איבר מאיברי הגוף או חפץ לפי הטבעת של אדם, או החדרת איבר מין לפיו של אדם.
נשאלת השאלה, האם עבירת האינוס יכולה להתקיים רק בין אישה לגבר?
והתשובה לכך היא כי החוק במדינת ישראל, ביחס לעבירת האינוס, מדבר רק על אינוס אישה ולא על אינוס גבר. יחד עם זאת, נראה כי סעיף 347 לחוק העונשין, אשר עניינו ביצוע עבירת ״מעשה סדום״, מתייחס לא רק ל״אישה״, אלא ל״אדם״ ועל כן גם לצורך העניין גברים אשר ביצעו עבירת מין כלפי גבר אחר, עשויים להיות מועמדים לדין.
מי ייחשב לאדם אשר מבצע עבירת מעשה סדום?
- מי שביצע מעשה סדום באדם שמלאו לו 14 שנים וטרם מלאו לו 16 שנים.
או מי שביצע מעשה סדום באדם שמלאו לו 16 שנים וטרם מלאו לו 18 שנים, וזאת תוך שהאדם מנצל יחסים של תלות, מרות, חינוך או השגחה. (מאסר 5 שנים)
לעניין ניצול יחסי התלות, הסעיף מסביר כי מי שמוגדר כמטפל נפשי, למשל, פסיכולוג, פסיכיאטר או עובד סוציאלי ואף מי שמתחזה לכזה, וביצע מעשה סדום באדם שמלאו לו 16 שנים אך טרם מלאו לו שמונה עשרה שנים, וזאת בעת שניתנה לאדם על ידי המטפל טיפול נפשי, יראו אותו כמנצל יחסי תלות בו.
ואולם, לא יראו את המטפל כמנצל יחסי תלות אם מעשה הסדום החל לפני תחילת הטיפול הנפשי במסגרת טיפול של קשר זוגי.
- מי שביצע מעשה סדום באדם בגיר, שמלאו לו 18 שנים תוך כך שהוא מנצל את המרות שלו ביחסי עבודה או בשירות (מאסר שלוש שנים).
- לעבירת מעשה הסדום, ישנם נסיבות מסוימות, שביצוען ייחשב לעבירת אינוס. לדוגמא, אם עבירת מעשה הסדום בוצעה ללא הסכמה או הושגה במרמה, דין המבצע אותה כדין מבצע עבירת אינוס, שעונשה עד 16 שנות מאסר. כמו כן, בנסיבות מחמירות, כמו בעבירת האינוס, העונש בגין עבירת מעשה סדום, יכול שתגיע לעד 20 שנות מאסר גם בעבירה זו.
האם מעשה סדום בהכרח מתייחס רק למין אנאלי?
לא מדויק. החוק והפסיקה הכירו בכך שעבירה של מעשה סדום, יכולה להתייחס לא רק למין שהינו אנאלי, אשר כולל חדירה לאיבר מינו של אדם, אלא גם למין אוראלי, כזה אשר אינו כולל חדירה לאיבר המין, למשל על ידי החדרת איבר מין לפיו של אדם.
לפיכך, רצוי מאוד להיעזר בייעוץ משפטי מקצועי על ידי עו"ד פלילי. יתירה מכך, במקרים של הגשת כתב אישום בגין אונס, מעשה מגונה, הטרדה מינית קיימת חשיבות רבה בייעוץ משפטי מקצועי, במיוחד לאור העובדה כי פסקי הדין לעולם אינם מכסים מאה אחוז מהמקרים האפשריים והפרשנות המשפטית יכולה להיות מאוד חמקמקה.
לייעוץ מיידי 24/7
חייגו 054-6762373
משרד עורך דין פלילי אלון שליכטר מייעץ, מייצג ומלווה משפטית חשודים ונאשמים לאורך כל ההליך הפלילי. החל משלב החשדות וההכנה לחקירה במשטרה, דרך שלבי המעצר והשחרור, שימוע בטרם הגשת כתב אישום, ניהול המשפט הפלילי בתיק העיקרי בערכאות המשפטיות השונות.
האמור במאמר אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה שנעשית ע"פ המידע והפרטים האמורים במאמר זה הינה על אחריות המשתמש בלבד. בכל מקרה ספציפי יש להיעזר בבעל מקצוע המתמצא בתחום.